Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Απάντηση Αρχ.Πυροσβεστικής για την Πυρασφάλεια στου Γ.Ν. Ευαγγελισμός.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΘΗΝΑ 10/06/2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΠΡΟΣ:

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΣΗ ΠΥΡ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

(kvdena@gmail.com)

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Α΄ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΚΟΙΝ:

Ταχ. Δ/νση: Πειραιώς 31 105 53 Αθήνα

1) Γρ. κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗ

Τηλέφωνο : 210 5287520-406

e-mail : pyrathen@psnet.gr

Aριθ.Πρωτ.: 11821 Φ. 701.14

Χ.Π.Ε. 8530

Π. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ 4

101 72 ΑΘΗΝΑ

2) Α.Π.Σ.

Α΄ ΚΛΑΔΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΥΡ/ΣΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ 1ο ΠΥΡ/ΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

& ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

ΜΟΥΡΟΥΖΗ 4

101 72 ΑΘΗΝΑ

3) Γ.Κ.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ – ΜΑΡΑΣΛΗ – ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ

ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ: "Εξέταση καταγγελίας – Παροχή πληροφοριών".

ΣΧΕΤ.: Η από 07-06-2010 αίτηση - καταγγελία κ. K.V

1. Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής που αφορά καταγγελία για την επικρατούσα κατάσταση από άποψη πυρασφάλειας στο «Γ.Κ.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», που βρίσκεται επί των οδών Υψηλάντου & Μαρασλή & Βασ. Σοφίας στην Αθήνα, σας γνωρίζουμε ύστερα από τον έλεγχο των στοιχείων που τηρούνται στο αρχείο της Υπηρεσίας μας ότι υπάρχει σχετικός φάκελος και έχει συνταχθεί για το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα Έκθεση Επιθεώρησης σύμφωνα με την. 7600/1960 Εγκύκλιο Δ/γή Α.Π.Σ. Από τον παραπάνω έλεγχο προέκυψε ότι δεν έχει ζητηθεί και δεν έχει χορηγηθεί από την Υπηρεσία μας πιστοποιητικό πυροπροστασίας πλην των χώρων του ακτινολογικού εργαστηρίου για το οποίο έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό πυροπροστασίας μετά από σχετική αίτηση.

2. Από την αυτοψία που διενέργησε εντεταλμένος προς τούτου Αξιωματικός της Υπηρεσίας μας την 09-06-2010 στις εγκαταστάσεις του εν λόγω Νοσοκομείου διαπιστώθηκε ότι:

2.1 Η εν λόγω εγκατάσταση περιλαμβάνει διάφορα κτίρια τα οποία έχουν λειτουργική εξάρτηση μεταξύ τους και εξυπηρετούν ανάγκες του Νοσηλευτικού Ιδρύματος.

2.2 Δεν έχει υλοποιηθεί και δεν έχουν εγκατασταθεί τα προβλεπόμενα μέσα – μέτρα πυροπροστασίας στο σύνολό τους όπως αυτά περιγράφονται στη συνταχθείσα από την Υπηρεσία μας Έκθεση Επιθεώρησης.

2.3 Από μακροσκοπικό δειγματοληπτικό έλεγχο που διεξήχθη σε τμήματα κτιρίων του νοσοκομείου διαπιστώθηκε ότι τα φορητά μέσα πυροπροστασίας δεν έχουν αναρτηθεί μόνιμα σε εμφανή σημεία σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία, ενώ ο αριθμός και οι αποστάσεις αυτών δεν είναι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Όσο αφορά την αναγόμωση και την καλή λειτουργία αυτών, διαπιστώθηκε ότι οι ενδείξεις των μανόμετρων ήταν εντός των ορίων ασφαλούς λειτουργίας, ενώ το σώμα των πυροσβεστήρων – δειγματοληπτικά – έφερε σημάνσεις με επόμενη αναγόμωση τον Ιούνιο του 2010 και 2011.

2.4 Εκτενέστερος έλεγχος σε μόνιμα συστήματα πυροπροστασίας δεν έγινε λόγω λειτουργίας του Νοσοκομείου.

2.5 Δεν έχουν κατατεθεί και δεν έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία μας ομάδες πυροπροστασίας για το εν λόγω Νοσοκομείο, πλην όμως από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υφίσταται ομάδα πυροπροστασίας η οποία έχει συγκροτηθεί με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης του Νοσοκομείου.

3. Ενημερωτικά σας γνωρίζουμε ότι:

3.1 Στα υφιστάμενα κτίρια με χρήση που δεν υπάγεται σε συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο πυρασφάλειας (όπως κατοικίες, γραφεία, εκπαιδευτήρια και κτίρια υγείας και πρόνοιας) και ζητείται από τον ενδιαφερόμενο η εγκατάσταση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στο κτίριο, τα εν λόγω μέτρα και μέσα προτείνονται, ύστερα από αυτοψία, από Αξιωματικό της Υπηρεσίας μας στο σύνολο του κτιρίου, συντάσσοντας Έκθεση Επιθεώρησης σύμφωνα με την 7600/1960 Εγκύκλιο Δ/γή Α.Π.Σ. Επισημαίνεται επίσης, ότι όπως απορρέει από την Υ.Α. 3046/1989 «Κτιριοδομικός Κανονισμός» (ΦΕΚ Δ΄ 89), και τους εν γένει οικοδομικούς Κανονισμούς, θέματα παθητικής πυροπροστασίας όπως φορά εξόδων κινδύνου κλπ, αφορούν την Πολεοδομική Αρχή. Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το αρθ. 34 του εν λόγω Κανονισμού, αρμόδια Αρχή εφαρμογής αυτού είναι η κατά τόπους πολεοδομική υπηρεσία.

3.2 Με την υπ΄ αριθμ. 7600/1960 Εγκύκλιο Διαταγή Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος περί υποδείξεως και εφαρμογής προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων –μέσων πυροπροστασίας, ιδιωτικές επιχειρήσεις, αυτόνομοι οργανισμοί Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου κ.λ.π. υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα πυροπροστασίας.

3.3 Οι βεβαιώσεις – πιστοποιητικά πυρασφάλειας χορηγούνται από την Υπηρεσία μας κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων προκειμένου να προσκομιστούν στην αδειοδοτούσα Αρχή αν απαιτείται, ή για ιδία χρήση. Ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν επιβάλλεται η αυτεπάγγελτη χορήγηση πιστοποιητικού.

3.4 Οι εν λόγω βεβαιώσεις – πιστοποιητικά πυρασφάλειας, αποδεικνύουν ότι έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα στην εγκεκριμένη μελέτη ή έκθεση επιθεώρησης προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία πυρασφάλειας μέτρα και μέσα πυροπροστασίας, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει τον εν δυνάμει κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στους χώρους για του οποίος έχουν χορηγηθεί, από διάφορες αιτίες και άλλους αστάθμητους παράγοντες.

4. Επειδή για τη λειτουργία Δημοσίων Υπηρεσιών δεν απαιτείται συνήθως άδεια λειτουργίας από κάποιο Φορέα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ρητή υποχρέωση για τη λήψη μέτρων και μέσων πυροπροστασίας σε υφιστάμενα κτίρια (κτίρια με αίτηση για άδεια οικοδομής πριν την 17-02-1989), αλλά επαφίεται στο ενδιαφέρον των Προϊσταμένων των εν λόγω Υπηρεσιών, η Υπηρεσία μας από το 1997 για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος, απέστειλε προς το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης το 33670 Φ.701.2/17-10-1997 έγγραφο, ώστε να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες προς τις Υπηρεσίες και Οργανισμούς του Δημοσίου και σε συνεργασία με τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συμμορφωθούν με τα οριζόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία πυροπροστασίας και εγκαταστήσουν τα ελάχιστα προβλεπόμενα μέσα, με σκοπό την προστασία των υλικών και των ανθρώπινων ζωών που βρίσκονται εντός αυτών. Στη συνέχεια το εν λόγω Υπουργείο με το Α.Π.:ΔΙΑΔΠ/Γ4/ΟΙΚ.28600/31-12-1997 έγγραφο προς όλα τα Υπουργεία έδωσε οδηγίες για να λάβουν μέτρα πυροπροστασίας στα κτίρια των Υπηρεσιών Φορέων του Δημοσίου Τομέα.

5. Η Υπηρεσία μας με την υπ’ αριθ. 126Φ.701.2/08-01-1998 Διαταγή προς τις Περιφερειακές μας Υπηρεσίες έδωσε οδηγίες, ώστε να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους υπευθύνους των εν λόγω κτιρίων για την υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων κι μέσων πυροπροστασίας, με σκοπό την προστασία των ανθρώπινων ζωών και υλικών αγαθών που βρίσκονται εντός αυτών.

6. Η ευθύνη συντήρησης και καλής λειτουργίας όλων των συστημάτων και μέσων πυροπροστασίας, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία πυρασφάλειας, ανήκει στους ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές των διαφόρων χώρων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την πυροπροστασία αυτών.

7. Για την αντιμετώπιση των αναγκών πυροπροστασίας εγκαταστάσεων κ.λ.π. ορίζεται προσωπικό πυρασφαλείας (αρχηγός, ομάδες) σύμφωνα με το παράρτημα Ε΄ της υπ’ αριθμ. 3/81 Πυροσβεστικής Διάταξης. Η εκπαίδευση του προσωπικού γίνεται στα αναφερόμενα γνωστικά αντικείμενα του παραρτήματος όπου μεταξύ άλλων επιβάλλεται και η κατάστρωση σχεδίου και η άσκηση δοκιμαστικής εσπευσμένης εκκένωσης των χώρων του κτιρίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι υπεύθυνοι κτιρίων, επιχειρήσεων κ.λ.π. υποχρεούνται στην οργάνωση και εκπαίδευση του προσωπικού συνεχώς σε θέματα πυροπροστασίας, κατάσβεσης πυρκαγιάς, εκκενώσεως αυτών κ.λ.π.

8. Ύστερα από τα παραπάνω η Διοίκηση του Γ.Κ.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ που κοινοποιείται το παρόν, οφείλει να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες στην εγκατάσταση των προβλεπόμενων μέτρων – μέσων πυροπροστασίας σύμφωνα με τη συνταχθείσα από την Υπηρεσία μας Έκθεση Επιθεώρησης για το σύνολο των κτιρίων της. Επίσης θα πρέπει να συγκροτηθούν ομάδες πυροπροστασίας της εγκατάστασης, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Παράρτημα Ε΄ της 3/81 Πυροσβεστικής Διάταξης και στην υποβολή των σχετικών καταστάσεων στην Υπηρεσία μας για την ενημέρωση του φακέλου που τηρείται στο Αρχείο μας.

Εντολή Διοικητή

Ο

Προϊστάμενος

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΕΚ

ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ

Ηλίας Ι. Τσαπούρας

Επιπυραγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου