Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

'Οταν τα Διατροφικά συμπληρώματα βαφτίζονται φάρμακα!


Αμερική-Ευρώπη:Διαφορετική νοοτροπία, η εσκεμμένη παραπληροφόρηση?
Ο USA καταναλωτής κάνει shopping σε φαρμακείο-πολυκατάστημα στις ΗΠΑ.
Στο ράφι τραβάει την προσοχή του το Διατροφικό συμπλήρωμα (dietary supplement)400 κάψουλες Concentrated" Fish Oil, το οποίο (όπως γράφει στη συσκευασία) "υποβοηθά" για γερή καρδία,αρθρώσεις μυαλο και δέρμα (supports Helathy Heart Joints,Brain & Skin.
Την ίδια στιγμή ο Έλληνας καταναλωτής επισκέπτεται το γιατρό του Aσφαλιστικού του Ταμείου, γιατί έχει ανεβασμένα Τριγλυκερίδια, κι αυτός εκτός από το τα χάπια, του συνταγογραφεί το ΦΑΡΜΑΚΟ με την εμπορική ονομασία MAXEPA το οποίο περιγράφεται ως Συμπυκνωμένο ιχθυέλαιο 200 καψούλες (μισή ποσότητα από το αντίστοιχο Αμερικάνικο over thε counter προϊόν Kirkland).
Στις ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ (ο Έλληνας "καταναλωτής") διαβάζει πως είναι για χρήση (μόνον)σε ασθενείς στους οποίους είναι επιθυμητή η μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Ο Αμερικάνος προειδοποιείται για παρενέργειες και προφυλάξεις με την ακόλουθη απλή σύντομη και κατανοητή φράση , ακόμα και για κατόχους διπλώματος Αγγλικών Lower. Caution:If you are pregnant or nursing, taking medication, facing surgery, have bleeding problems, or undergoing any other treatment which may affect the ability of blood to clot, consult your physician before taking this product.
Ο Έλληνας (αν και σπάνια ξεδιπλώνει το εσωκλειώμενο φυλλάδιο με τα μικροσκοπικά γράμματα), όταν διαβάζει το δυσνόητο μακροσκελές κατεβατό , τρομάζει από πληροφορίες όπως:H χρήση του Maxepa δεν έχει τεκμηριωθεί στα παιδιά. Δεν υπάρχει εμπειρία από τη χρήση του Maxepa κατά τη διάρκεια της κύησης ή της γαλουχίας, γι’ αυτό η χρήση του σε αυτές τις περιπτώσεις αντενδείκνυται...
To πιο τρομακτικό όμως είναι στο τέλος όπου πληροφορείται ότι η ημερομηνία ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ANAΘEΩPHΣHΣ TOY KEIMENOY,έγινε εδώ και μια 10ετία (Οκτ 2001)
Η φράση "ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ με ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ" δεν έχει το νόημα της Αμερικής. Δηλαδή ότι δεν το βρίσκεις στα ράφια, η δεν μπορείς να το ζητήσεις από τον φαρμακοποιό στη ψύχρα, αλλά ότι μπορείς να το προμηθευτείς σε Φαρμακείο ΜΟΝΟΝ με συνταγογράφηση ΙΑΤΡΟΥ.
Σε αντίθεση βέβαια με την χώρα μας, όπου όλα σχεδόν τα φάρμακα (με μερική εξαίρεση αυτών που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες), εφόσον έχεις τα χρήματα, τα αγοράζεις (no questions asked).
Δείτε όμως στη συνέχεια για το πανομοιότυπο φάρμακο η διατροφικό συμπλήρωμα (ανάλογα την χώρα) πόσο κοστίζει στη κάθε χώρα. Θα εκπλαγείτε από την...διαφορά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου